Silto džemperu diena

 

SDD_baneritis

12. februārī notiks ikgadējā akcija klimata pārmaiņu mazināšanai “Silto džemperu diena. Lai uzsvērtu dažādos veidus, kā mēs ikdienā varam mazināt pasaules “sildīšanu”, šogad kampaņas iniciatori Beļģijā papildus siltumenerģijas taupīšanai izvēlējušies akcentēt transporta nozīmi klimata pārmaiņu veicināšanā. Tāpēc starptautiskās akcijas aicinājums šoreiz ir atteikties no autotransporta un tā vietā izvēlēties videi un veselībai draudzīgo braucienu ar velosipēdu, tomēr Latvijā mēs rosinām Ekoskolas primāri turpināt tiešām lieliski iestrādāto tradīciju, aicinot visu skolas kolektīvu šajā dienā saģērbties siltāk un nedaudz samazinot gaisa temperatūru skolas telpās.

Tēma skolām ir īpaši aktuāla šobrīd, kad nu jau visā pasaulē tūkstošiem skolēnu iesaistās protestos, pieprasot varas iestādes izvirzīt klimata pārmaiņas un to novēršanu kā prioritāti. Tā ir laba iespēja lieku reizi uzsvērt, ka ieguldījums ir nepieciešams no mums visiem – papildus svarīgiem valstiska līmeņa lēmumiem mums ir jābūt spējīgiem pieņemt praktiskas izmaiņas arī katram savos ikdienas paradumos.

Ieteikumi un lūgumi:

* Pilnīgi pietiks, ja temperatūru telpās samazināsiet pavisam nedaudz, kaut par grādu. To arī atgādiniet skolēniem un pārējiem – izmaiņas nebūs krasas, daži iespējams to pat nepamanīs, taču enerģijas ietaupījums gan būs ievērojams;

* Izmantojiet iespēju par klimata pārmaiņām runāt arī nodarbībās, tur arī varat iesaistīt starptautisko tēmu par transporta ietekmi;

* Skolas, kurām ir laba sadarbība ar pašvaldību vai kādām vietējām organizācijām, noteikti izmantojiet izdevību pastāstīt par akciju, pareklamējiet savas videi draudzīgās aktivitātes un aiciniet iesaistīties!

* Mudiniet Ekopadomi un pārējo skolu palepoties ar dalību šajā starptautiskajā akcijā sociālajos tīklos (jo sevišķi ņemot vērā šī brīža skolēnu aktivitāti pasaulē – iespēja arī mūsējiem parādīt rūpes par savu un mūsu visu kopējo nākotni) un aicināt piedalīties arī citus. Noteikti neaizmirstiet izmantot #Uzvelcdžemperi un #Ekoskolas !

* Tā kā šogad Beļģija ir izstrādājusi savus vizuālos materiālus, zemāk varat atrast plakāta starptautisko versiju angļu valodā, lai būtu ieskats kopējā tēmā. Latviskajā versijā varat izmantot banerīti – to varat likt sociālajos tīklos, skolas mājaslapā utt. vai izdrukāt uz vienas lapas vairākus (izmērs ir apmēram 5×15 cm) un izlikt skolā vairākās vietās. Tie, kas nav dzirdējuši par Silto džemperu dienu un to rīkos pirmoreiz, var iepazīties ar īsu aprakstu. Viss pieejams šeit. 

P.S.

Lūgums līdz piektdienai, 15.02., atsūtīt 1-2 bildes un mini aprakstiņu (burtiski dažos teikumos par jūsu skolas iesaisti – ko darījāt, kādas atsauksmes) uz ilze.rusmane@ videsfonds.lv

Pasākums notiek projekta “Ekoskolas kopienu līdzdalībai (nr. 2019.LV/NVOF/DAP/053)” ietvaros. Pasākumu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.
Par pasākuma saturu atbild pasākumu organizators – Vides izglītības fonds.

 

Leave a comment