Ekobalss marta akcija

Pirms pusgada Ekoskolas kopīgā gājienā Rīgas ielās pievērsa uzmanību pārtikas atkritumu problēmai. Latvijā izmetam ap ceturto daļu no visas saražotās pārtikas un var droši teikt, ka līdz ar to izmetam pārāk daudz resursu, darba un naudas.

Pēdējā marta nedēļā aicinām pamatskolu un vidusskolu skolēnus iesaistīties Ekobalss marta akcijā, lai pievērstu lielāku uzmanību pārtikas atkritumiem arī savā skolā.

Kā to darīt?

1. Uzzināt, cik daudz pārtikas tiek izmests atkritumos skolas ēdnīcā vienā dienā Tas ietver arī kompostēšanu, atdošanu dzīvniekiem u.c. pārtikas atkritumu izmantojumus. To iespējams uzzināt, sadarbībā ar ēdnīcas personālu nosverot pārpalikumus. Ja to nevar, sliktākajā gadījumā var aptuveni izvērtēt neapēstās pārtikas daudzumu uz šķīvjiem atsevišķās klasēs. Kopējo izmestās pārtikas daudzumu nepieciešams izdalīt ar skolēnu skaitu, tā iegūstot pārtikas atkritumu daudzumu uz 1 skolēnu. To vajadzētu pareizināt ar 160 (mācību dienu skaits mācību gadā), tā iegūstot kopējo atkritumu daudzumu vidēji uz 1 skolēnu visā mācību gadā. Parasti Ekoskolās šis daudzums ir 50 – 70 grami uz cilvēku dienā jeb 8 – 11 kg gadā.

2. Izveidot mazo pārtikas atkritumu kalnu. Tajā no kartona vai citiem otrreizējiem materiāliem izveidojiet nelielu instalāciju, kas parāda visus pārtikas atkritumus, ko mācību gada laikā rada vidējais skolēns. Uz kalna svarīgi uzrakstīt precīzo atkritumu daudzumu kilogramos. Labi uzskaitīt arī resursus, kas iztērēti pārtikas ražošanā – lauksaimniecības zeme, ūdens, enerģija un darbs.

3. Sarīkojiet fotoakciju pie atkritumu kalna. Lai izdotos kvalitatīvas fotogrāfijas, novietojiet kalnu gaišā vietā ar piemērotu fonu. Mēneša pēdējā nedēļā starpbrīžos lūdziet skolēniem un skolotājiem:

  1. Ar roku uz kalna instalācijas norādīt, par cik viņi gribētu samazināt savu personīgo pārtikas atkritumu kalnu nākotnē. Piemēram, ja grib radīt uz pusi mazāk atkritumu, nekā šobrīd vidējais skolēns, norāda uz pusi no kalna. Nofotografējiet viņus šajā brīdī.
  2.  Palūdziet vienā teikumā pateikt, kas viņiem palīdzētu turpmāk atstāt mazāk pārtikas atkritumos.

4. Iesūtiet sagatavotās fotogrāfijas ar cilvēku komentāriem šajā adresē līdz 6. aprīlim. Tās publicēsim sociālajos tīklos, tāpēc svarīgi to jau iepriekš norādīt fotografētajiem cilvēkiem.

 

Noteikti vērts pie atkritumu kalna lūgt nofotografēties arī skolas direktoru, lūdzot pateikt, cik lielu vai mazu atkritumu kalnu savā skolā vēlētos redzēt viņi.

 

Iesakām apmeklēt arī Ekobalss 1. nodarbība. Piesakies šeit.

Plašāk par visu Ekobalss akciju lasi šeit.

Vides izglītības fonda darbību Latvijā atbalsta Latvijas vides aizsardzības fonds projekta “FEE International programmu īstenošana Latvijā 2018. gadā” ietvaros.

B

Leave a comment